Retinaleválás tünetei és kezelése

2019.05.17.

 Szabó Emese

 prof. dr. Nagy Zoltán Zsolt szemész, egyetemi tanár

Mi a retinaleválás?

A retinaleválás lényege, hogy a retina (látóhártya) elválik az alapjától. Emiatt először szikralátás, majd látótérkiesés jelentkezik, ha pedig nem történik gyors műtéti beavatkozás, teljes látásvesztés következhet be.

A retinaleválás előfordulása

Nem túl gyakori a retinaleválás, számos egyéb szemészeti betegség, így például a szürkehályog sokkal több embert érint. Az arányokat mutatja, hogy kiemelt országos centrumként a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján évente 4-5 ezer szürkehályogműtétet végeznek, retinaleválás miatt pedig ezer körüli műtét történik. Az egész országban összesen néhány ezerre tehető a retinabetegségek miatt végzett műtétek száma, míg a szürkehályogműtéteké 80 ezerre.

Rövidlátóknál a retinaleválás kockázata négyszer-ötször (komoly rövidlátásnál tíz-tizenötször) magasabb, mint a jól látóknál vagy a távollátóknál. A probléma főként az idősebbeket érinti, kivéve, akiknek mínusz 10 dioptriánál is gyengébb a látásuk. Náluk fiatalabb korban is történhet ilyen probléma. Gyerekeknél retinaleválás csak igen ritkán fordul elő.

A retinaleválás okai

A retinaleválás leggyakoribb oka, hogy a retina perifériás részén szakadás keletkezik. Ennek hátterében az áll, hogy ezen a területen eleve vékonyabb a retina, a rövidlátóknál pedig a vékonyság még inkább fokozódik, és degenerációs hegesedések alakulnak ki. Idősebb korban - 50 év felett - a szem belsejét kitöltő finom kollagénrostokat tartalmazó, kocsonyás állagú üvegtest el is hígul, a kollagénrostok pedig kitapadhatnak a retinához. Ha hirtelen szemmozgás következik be például ütés, rúgás vagy esetleg valamilyen nagy súly megemelése miatt, akkor a szemgolyó kismértékben kitágul, de a kollagénrostok már nem tágulnak vele. Ilyenkor a retina a mechanikai húzás hatására szakad be.

A mechanikai sérülésen kívül a cukorbetegség is gyakran szerepel a retinaleválás kóroktanában. Ennek oka, hogy érújdonképződés és kötőszövetes átalakulás jellemzi a betegséget. A kötőszövet zsugorodásra hajlamos, magával rántva a retinát is. Ilyen esetekben, ha nem történik időben szemészeti műtét és az anyagcsere-állapot rendezése, súlyos látásromlás következhet be.

Az érhártyát érintő szemészeti daganatok (például melanoma malignum) esetén is történhet retinaleválás, mert azok feszítik a retinát. Extrém ritkán gyógyszermellékhatás miatt is bekövetkezhet retinaleválás: a fluorokinolont tartalmazó, általánosan adagolt antibiotikumok indíthatnak be olyan mértékű kötőszövetes átalakulást, amely miatt egyes üvegtesti szálak meghúzhatják a retinát.

A retinaleválás tünetei

A retinaleválásnak olyan fenyegető jelei vannak, mint a szikralátás, azaz mintha villámlást látna az érintett. A mechanikai húzóerők elektromos impulzust keltenek, amit a betegek fényfelvillanásként élnek meg. Ha ez sokszor fordul elő vagy állandósul, mindenképpen húzóhatásra kell gondolni, és szemészhez kell fordulni. Ilyenkor a fizikai megerőltetés, az emelés és a sportolás mindenképpen kerülendő, illetve minden olyan helyzet, amelynél a fejet rúgás vagy ütés érheti.

A kezdődő retinaleválás jele a látótérkiesés is. A szem sajátossága miatt a felső retinaleválás alsó látótérkiesést okoz, míg az alsó leválás felső látótérkiesést eredményez. Ha az orr felől válik le a retina, akkor a halánték felől esik ki látótér, és ugyanez fordítva is igaz.

Időben felismerve a retinaleválás jól kezelhető műtéti úton

Időben felismerve a retinaleválás jól kezelhető műtéti útonA retinaleválásnak vannak szakaszai. Kezdetben, amikor a látóhártya még csak kis részen vált le, kis részen károsodik a látótér is. Ezt sokan nem is veszik észre, vagy ha észre is veszik, nem tulajdonítanak neki jelentőséget. Az emberek jellemzően azt hiszik, a probléma elmúlik, ha megvakarják a szemüket, megtisztítják a szemüvegüket. Ez persze nem történik meg, sőt, a leválás növekedésével egyre nagyobb lesz a látótérkiesés. Amikor a leválás eléri az éles látás helyét, azaz a makulát, az éles látás teljesen meg is szűnik. Onnantól kezdve már csak fény- és árnyéklátás marad, a beteg egyáltalán nem lát jól, nem tud például olvasni.

A retinaleválás diagnózisa

A szemészorvos a fenyegető tünetek alapján már gyanakszik a retinaleválásra, majd tágított pupilla mellett megvizsgálja a szemfenék perifériás részét. Ha ott szakadást vagy bármilyen gyanús jelet lát, azonnal be is kell avatkoznia. Ha ugyanis a leválás eléri az éles látás helyét, más sokkal nehezebb jó látást elérni.

A retinaleválás kórlefolyása

A retinaleválás előrehaladtával egyre nagyobb lesz a látótérkiesés, végül teljesen elvész az éles látás. Ha néhány óra - vagy legrosszabb esetben egy-két nap után - sem történik szemorvosi beavatkozás, akkor a szemnek többet nem lesz normális funkciója.

A retinaleválás kezelése

A retinaleválás kezelésének megértéséhez ismerni kell a szem felépítését. A szemnek három fontos burka van. Az első a külső ínhártya, amely fehéres színű és a laikusok számára is jól látható. Alatta van az úgynevezett érhártya, amelyben rengeteg ér van, és amely táplálja az ínhártyát és a belül található retinát. A legbelső réteg pedig az említett retina, amelyet magyarul látóhártyának neveznek, és amely a fény energiáját alakítja elektromos impulzusokká. Ez a réteg nagyon vékony, szerkezete olyan sérülékeny, mint egy pókháló, alakját ahhoz hasonlóan nehéz formálni, kifejezetten szakadékony. A fél milliméter vastagságú retinának 10 rétege van, amelyből a legkülső a pigmentsejtekből álló pigment hámréteg. Retinaleválásnál a retina belső 9 rétege válik le a tizedik rétegtől, amely emiatt elemelkedik az alapjától. Ez azért rossz, mert ilyenkor megszűnik az érhártya felőli vérellátás.

A retinát az alapjához akkor lehet visszafektetni, ha a beteg időben orvoshoz fordul. A beavatkozás minden esetben műtéti, aminek több típusa van. Az egyik lehetőség, amikor az ínhártyát domborítják be egy úgynevezett cerclage (szilikoncsík) felvarrásával, és azzal a szem külső, rostos burkát közelítik a retina felé. Ilyenkor a retinán levő lyukat kívülről zárják be, illetve fektetik vissza az alapjára.

A másik megoldás az úgynevezett vitrectomia műtét, amelynél az üvegtestet eltávolítják, majd a szem belsejét kitáguló gázzal vagy levegővel fújják fel. Amíg a gáz fel nem szívódik, kifeszíti a retinát az eredeti helyére. Ha ez idő alatt fagyasztással vagy lézeres kezeléssel sikerül elérni, hogy a retina ott is maradjon, akkor minden megoldódik. Ha ez nem sikerül, akkor a szemet szilikonolajjal kell feltölteni. Anatómiailag ez is adhat jó eredményt, de egyből megváltoztatja plusz 4 dioptriával a szem fénytörését. Emiatt a betegnek egyrészt rögtön új szemüvegre lesz szüksége, másrészt hosszabb távon nem jó, mert a szilikon a szem belsejében marad. Ilyenkor másodlagos szemnyomás-emelkedés és gyulladás alakulhat ki, az olaj emulgeálódhat, azaz kisebb részecskékre bomolhat fel. Ez akadályozza a látást. A szilikon tehát nem ideális anyag, de jelenleg nem áll rendelkezésre jobb választás. A gázzal való feltöltés mindenképpen szerencsésebb megoldás, de az nem minden retinaleválást tud megoldani.

A retinaleválás gyógyulási esélyei

Ha a retinaleválás műtéti kezelése akkor történik, amikor a leválás a makula területét még nem érte el, 100 százalékos látást is el lehet érni, legfeljebb egy kis látótérkiesés marad vissza. Ha már a makula területe is levált, akkor a 40-50 százalékos látás nagyon jó műtéti eredménynek számít. Levált makulánál rosszabb esetben már csak kézmozgáslátás vagy fényérzékelés marad, a szemvizsgáló tábláról a beteg már semmilyen betűt nem tud elolvasni. Hogy ez mennyire rossz látást jelent, mutatja, hogy már az is jog szerinti vakságnak számít, ha valaki a táblától egy-két betűt tud csak elolvasni. Ilyenkor az érintett végrendeletet és hasonló iratot önállóan már nem írhat alá, mert annak tartalmát biztosan nem tudja elolvasni. Jogilag ez azt jelenti, hogy a beteg saját környezetében ugyan képes eligazodni, de nem aláíróképes. Emiatt is kulcskérdés a kezelésnél, hogy az érintettek időben megfelelő szemészeti központot keressenek fel. Ez a látás megmentése és a későbbi szövődmények kivédése szempontjából fontos.

A retinaleválás megelőzése

A megelőzést segíti, ha kerülik a szemet érő áthatoló és tompa sérüléseket, komoly fizikai megerőltetéseket. Rövidlátók számára különösen ajánlott, hogy például ne kezdjenek bokszolni.

Szövődmények

Szövődmény legsúlyosabb esetben a vakság lehet, akinek pedig hajlama van a retinaleválásra, annak a másik szeme is érintett lehet. Emiatt, ha az egyik szem retinája leválik, a másikat is alapos tágítás mellett meg kell vizsgálni, és ha bármilyen eltérés látszik, azonnal lézerrel kell kezelni. Ezzel megelőzhető lehet egy újabb probléma.

Amennyiben a levált retinájú szemet szilikonolajos megoldással kezelik, azzal töltik fel, akkor kialakulhat másodlagos szemnyomás-emelkedés, szemgyulladás, képződhet szürkehályog is. Ha a betegnek szemlencse műtéte is volt, a szilikon pedig az elülső szemcsarnokba is bejut, ott másképp törheti a fényt, refrakciós hiba alakulhat ki, a szilikon pedig károsíthatja a szaruhártya legbelső sejtjeit. Ennek következménye lehet az, hogy a szaruhártya elveszti az átlátszóságát.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanárnak, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán működő Szemészeti Klinika igazgatójának.

Kategória: Szemészeti problémák

Orvost vagy magánrendelőt keresek Retinaleválás kezelésére! További kérdésem van Retinaleválás témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-7, +2 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon több napsütés várható, keleten több lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag