Pronoia tünetei és kezelése

2018. 03. 03.

 Szabó Emese

 dr. Vizi János pszichiáter, jogász, igazságügyi pszichiáter szakértő

Mi a pronoia?

A pronoia a paranoia ellentéte: míg utóbbinál valaki attól fél, hogy mindenki összeesküdött ellene, minden azért történik, hogy neki rossz legyen, addig a pronoiásak úgy gondolják, mindenki azon dolgozik, hogy nekik szebb és jobb legyen az életük. A kifejezést csak néhány szakember használja, a fősodorbeli klinikai pszichiátria és a pszichológia szintjén a pronoia nem létező diagnózis, nincs ilyen önálló mentális zavar. A szakemberek kizárólag más mentális betegségek tüneteként találkoznak vele.

A pronoia előfordulása

Nincs adat róla, hogy ez a mentális állapot mennyire gyakori, de vélhetően ritka. Legalábbis erre utal, hogy a legnagyobb orvosi adatbázis mindössze két cikket tartalmaz a pronoiáról - még az 1910-es és az 1940-es évekből -, azóta pedig csak néhány pszichológus írt tanulmányt a jelenségről, nem túl meggyőző esetszámmal. Ez azért jelzésértékű, mert a pronoiás ellentéteként emlegetett paranoid betegekkel mondhatni lépten-nyomon találkoznak a szakemberek. Ezzel szemben többségük garantáltan nem találkozik önállóan, tisztán pronoiás beteggel, csak olyannal, akiknél a pronoia valami más betegség egyik jele. Akik a jelenségről írnak, csak egy-egy elszórt esetről tesznek említést egyéb kórképek kapcsán. Átmeneti állapotként azonban nem ritka a pronoia.

A pronoia okai

A pronoia olyan kórképeknél fordul elő, amelyek miatt az érintett euforikus állapotban van. Leggyakrabban a mániás állapotok ilyenek, illetve az úgynevezett szkizoaffektív pszichózisok. Utóbbit ötvözött pszichózisnak is nevezik, esetében a hangulatzavarok és a szkizofrénia tünetei kombinálódnak. Ennek egyik alcsoportja a szorongás-boldogság pszichózis, amelynél az állapot a nevében hordott két véglet között ingázik. A pronoia ennek boldogságfázisában jelenik meg. Előállhat ilyen állapot drog vagy alkohol hatása miatt, de lehet a hátterében csökkent kognitív funkció, demencia vagy gyengeelméjűség is.

A pronoia tünetei

A pronoiás személy azt gondolja, mindenki őt segíti, mindenki azon dolgozik, hogy céljai megvalósuljanak, elképzelései teljesüljenek. Az érintetteknek gyakran vannak altruista, másokon segítő elképzeléseik, nagy ötleteik, amelyekkel megváltják a világot, előrevisznek komoly ügyeket. Ebben a tudatállapotban nagy jelentőséget tulajdonítanak egészen kis eseményeknek is, például, hogy más is fölismerte, mennyire komoly dologért küzdenek. Gond viszont, hogy ezt a következtetést abból is le tudják vonni, ha valaki irreális ötletükre nem legyint, hanem illedelmesen végighallgatja, utána pedig elköszön. A pronoiás ezt úgy könyveli el, hogy van egy új híve.

A pronoia a paranoia szöges ellentéte

A pronoia a paranoia szöges ellentéteAz előbbiből is látszik, hogy a pronoia lényege valójában ugyanaz, mint a paranoiáé, csak az előjele ellentétes: míg a paranoid személyek apróságokból következtetnek súlyosan negatív dolgokra, addig a pronoiás emberek ugyanolyan apróságok miatt várnak pozitív kifejleteket.

A pronoia diagnózisa

A szakemberek többsége a pronoiát nem diagnosztizálja önálló mentális zavarként, hanem mentális betegségek tüneteként értékeli.

A pronoia kezelése

Kezelni csak a pronoiát okozó alapbetegséget, leggyakrabban a mániát és a szkizoaffektív pszichózisokat lehet. Ha az állapotot alkohol vagy drog okozza, akkor megvonásuk szünteti meg a pronoiát.

A pronoia gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek az alapbetegség kezelhetőségétől függnek.

A pronoia megelőzése

A megelőzést a mentális egészség fenntartása segíti, illetve ha figyelnek az alapproblémákra: tehát az esetlegesen fennálló mániára és szkizoaffektív pszichózisra. Ha ezeket megfelelően kezelik, akkor nem alakul ki pronoia.

A pronoia szövődményei

Szövődmény az lehet, ha a pronoiás személy ráeszmél, hogy elképzelései nem reálisak, nem megvalósíthatóak. Ilyenkor állapota átcsaphat az ellenkezőjébe. A másik szövődmény a túlzott bizalom miatt az lehet, hogy az érintett áldozattá válik. Ha ugyanis ki akarja használni valaki a feldobott, túlzottan optimista állapotot, akkor könnyen meg tudja tenni. Köthet vele például előnytelen üzleteket, vagy elkérheti a pénzét irreális célokra.

Hasznos tudnivalók

A pronoiának nemcsak klinikai vonatkozása van, hanem előfordul különféle szektákban is. Ott a guru táplálja a követőibe a világmegváltó gondolatokat, a világjobbító hangulatot. Ilyen esetekben a követők hajlamosak rá, hogy figyelmen kívül hagyják a negatív információkat, és ne vegyék tudomásul, hogy a világmegváltás nem fog összejönni. A pronoiát a tagok csak erősítik egymásban. A szektákhoz hasonlóan működhet a pronoia egyes értékesítési hálózatoknál is, ahol a résztvevők szintén egymásban tartják fönt a felfokozott állapotot, adnak egymásnak alaptalan önbizalmat.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Vizi János pszichiáternek.

paranoia

Kategória: Pszichiátriai betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Pronoia kezelésére! További kérdésem van Pronoia témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag