+13° - +25°
Nincs front

Pirománia tünetei és kezelése

2018. 03. 14.

 Szabó Emese

 dr. Vizi János pszichiáter, jogász, igazságügyi pszichiáter szakértő

Mi a pirománia?

A pirománia olyan impulzuskontroll-zavar, amely tüzek gyújtogatására irányul. Skálája nagyon széles: lehet, hogy valaki csak a határban gyújtogat kisebb szalmabálákat, de lehet, hogy sokkal tovább megy. A piromániások szándékosan soha nem veszélyeztetik magukat, mindig vigyáznak rá, hogy ne sérüljenek, illetve másokat se veszélyeztessenek. Ilyesmi csak amiatt történhet, mert képtelenek felmérni cselekedetük veszélyeit.

A pirománia előfordulása és okai

A pirománia hátterében szorongás, stressz és feszültség áll, amelyet az érintett azzal vezet le, hogy tüzeket gyújt. Ez egyfajta kielégülést, örömérzést, eufóriaérzést okoz a számára. Nem tudják, hogy a feszültséglevezetés miért pont pirománia formájában nyilvánul meg, de ennek hátterében meghúzódhat az is, hogy a művelet nagyon egyszerű, nem kell hozzá előkészület, csak egy doboz gyufa vagy egy öngyújtó. A cselekedet rendszeres, és főként a gyerekek és a serdülők problémája.

A pirománia tünetei

A jelenséget meg kell különböztetni attól, amikor valaki például részegen felgyújt egy kukát, ami nem pirománia, hanem egyszerű kontrollvesztés. A piromániásoknak fontos az is, hogy nézzék a tüzet: szükségük van erre, különben elmarad az örömérzés.

A piromániának az esetek egy részében sajátos dinamikája is van: egyre kockázatosabb formában nyilvánul meg. Az érintettek először csak eldugottabb helyeken gyújtanak kisebb tüzeket, méghozzá akkor, amikor senki nem láthatja meg őket, de ha nem buknak le, akkor egyre tovább mennek. Ez a kockázatkereső magatartás nem minden piromániás személyre jellemző. Ugyanakkor alapszabály, hogy a piromániások szándékosan nem veszélyeztetik magukat vagy másokat - jogi oldalról nézve a gondatlanság ugyanakkor mindenképpen előkerülhet.

A piromániások számára a tűzgyújtás örömérzést, eufóriát okoz

A piromániások számára a tűzgyújtás örömérzést, eufóriát okoz

A pirománia diagnózisa

A diagnózist a tünetek alapján, a dinamika feltárásával állítják fel a pszichiáterek. Kiderítik, hogy az érintett miért gyújt tüzet: nem azért, mert valakinek kárt akar ezzel okozni, hanem hogy a stresszt és a feszültséget levezesse. Magyarán az érintettnek semmilyen racionális, ésszel felfogható előnye nem származik abból, hogy valamit felgyújt: a gyújtogatás önmagáért történik. Elkülönítő szempont az is, hogy az érintett nézi-e a tüzet. A piromániásoknál ez ugyanis szükséglet, míg a szándékos gyújtogatók eltűnnek, amint meggyőződnek arról, hogy tettük célt ért.

A pirománia kezelése

Mivel az érintettek szinte mindig gyerekek és kamaszok, a kezelésnek fontos része a pszichoedukáció: megértetni velük, hogy cselekedetüknek súlyos következményei lehetnek. Míg tehát kontrollált körülmények között - például szalonnasütéskor - jó lehet a tűzgyújtás és annak nézése, addig más helyzetben rosszul is elsülhet.

A pszichoedukáció mellett kezelni kell a pirománia hátterében meghúzódó okot, tehát a szorongást és a stresszt. Ehhez a pszichoterápia mellett gyógyszerekre is szükség lehet.

A pirománia gyógyulási esélyei

A szakirodalom szerint a gyerekek és a serdülők kezelése sokkal eredményesebb, mint a felnőtteké, főképp, mert náluk a következmények, veszélyek belátása spontán is kialakul. Esetükben a terápia mellett erre is támaszkodni lehet: megesik, hogy a gyerekek pusztán a kockázatok felismerése miatt felhagynak a gyújtogatással. Szerencsétlenebb esetben viszont - ha az alapproblémát nem sikerül kezelni - az érintettek más feszültségoldó módszerekhez nyúlhatnak.

Ugyan az idősebbeknél a pirománia eleve sokkal ritkább, esetükben a gyógyulási esélyek sokkal rosszabbak: nagyon gyakran visszaesnek.

A pirománia megelőzése

Bár senki sem tudhatja, hogy gyereke piromániás-e, a piromániás cselekedetek megelőzésében fontos szerepe van a szülőknek: nekik kell gyerekeikkel elbeszélgetni arról, hogyan kell biztonságosan tüzet gyújtani, illetve hogy a gyújtogatásnak milyen veszélyei lehetnek. Ez azért fontos, mert a piromániások nem akarnak ártani másoknak, így visszatarthatja őket a cselekedettől, ha számolniuk kell ennek veszélyével.

Szövődmények

Szövődmény a tűzgyújtásból adódó véletlen sérülés lehet, illetve ha a gyújtogatás olyan következményekkel jár, amelyeknek már büntetőjogi vonatkozásai is lehetnek.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Vizi János pszichiáternek.

Kategória: Pszichiátriai betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Pirománia kezelésére! További kérdésem van Pirománia témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag