+11° - +28°
Nincs front

Patkányméreg-mérgezés tünetei és kezelése

2018. 04. 01.

 Szabó Emese

 Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos

A patkányméreg-mérgezés rövid leírása

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Zacher Gábor toxikológusnak, a Honvédkórház főorvosának.Patkányméreg-mérgezés gyanúja tipikusan akkor merül föl, amikor a gyerekek véletlenül ilyen szert fogyasztanak, illetve amikor valaki öngyilkossági szándékból eszik ilyesmit. Mivel a készítmények hatásos dózisa nagyon magas, tényleges mérgezés csak nagyon kis eséllyel történhet. Annyi granulátumot ugyanis egyszerűen lehetetlenség elfogyasztani. Emiatt a patkányméreg inkább csak ijedséget okoz, tényleges bajt nem.

A patkányméreg-mérgezés előfordulása

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Zacher Gábor toxikológusnak, a Honvédkórház főorvosának.Évente 50-80 patkányméreg-mérgezett beteg kerül kórházba hazánkban, túlnyomó többségük öngyilkossági szándékkal fogyasztja el a granulátumot.

A patkányméreg-mérgezés tünetei

A patkánymérget fogyasztott betegnek az esetek 98 százalékában semmi baja nincs, tüneteket nem produkál, pusztán az ijedség miatt fordul orvoshoz. (Jellemzően szülők tesznek ilyet, amikor a észreveszik, hogy a gyerek hozzáfért ilyen méreghez.) Ha mégis jelentkeznek szimptómák, akkor azok alatt spontán vérzések megindulását kell érteni, például tüdő- és bélvérzést, fogínyvérzést, szemvérzést.

A patkányméreg-mérgezés diagnózisa

Ugyan a patkánymérget fogyasztott betegnek jellemzően semmilyen tünete sincs, bizonyos laborparaméterekből lehet arra következtetni, hogy a szervezetnek valamilyen véralvadási zavara van. Azaz vérvételnél derülhet ki az eltérés.

A patkányméreg-mérgezés kórlefolyása

A patkányméregként ismert szerek jellemzően véralvadásgátló hatásúak (ezek rendszerint kumarinszármazékok), jellemzően olyan formájúak, mint a búzaszemek. Amikor a patkány ezeket a granulátumokat megeszi, hatóanyaga hatni kezd, majd az állat szervezetében spontán vérzések indulnak el. Utóbbi következtében a patkány elvérzik, mert vére nem alvad meg. Ahhoz, hogy ezek a szerek a pár tíz grammos patkánynál jóval nagyobb testtömegű emberben is kárt tegyenek, irreálisan sokat kellene belőlük elfogyasztani. Annyira sokat, hogy az gyakorlatilag lehetetlen. Emiatt az elmúlt több mint tíz évben nagyon kevés súlyos (és nem is halállal végződő) patkányméreg-mérgezés történt. A gyakorlatban véletlenszerűen csak a gyerekek fogyasztják el ezeket a granulátumokat, amikor szüleik nem kellő körültekintéssel helyezik ki azokat. Egy-két szem elfogyasztása azonban csak ijedséget okoz, más hatása ilyen alacsony dózisban nem lehet ezeknek a szereknek.

A patkányméreg-mérgezés az emberre nem jelent halálos veszélyt (Fotó: Europress)

A patkányméreg-mérgezés az emberre nem jelent halálos veszélyt (Fotó: Europress)

A patkányméreg-mérgezés kezelése

A patkányméreg-mérgezés ellenszere a K-vitamin, lévén maga patkányméreg mindig valamilyen K-vitamin-antagonista vegyület, azaz olyan anyag, amely a K-vitaminnal ellentétes hatást fejt ki. A K-vitamin mellett a betegeknek friss fagyasztott (frissen levett, majd lefagyasztva szállított) plazmát szoktak adni, amely ugyancsak a véralvadást segítő faktorokat tartalmaz.

A patkányméreg-mérgezés gyógyulási esélyei

A patkányméreg-mérgezés nem szokott letális (halálos) lenni, az öngyilkosok is száz százalékban fölépülnek belőle.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Zacher Gábor toxikológusnak, a Honvédkórház főorvosának.

Megelőzés

A véletlenszerű fogyasztás azzal előzhető meg, ha a patkánymérget eredeti csomagolásban, gyerekek elől elzárt helyen tartják, és csak olyan helyre helyezik ki, ahol a kicsik nem férhetnek hozzá.

Kategória: Mérgezések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Patkányméreg-mérgezés kezelésére! További kérdésem van Patkányméreg-mérgezés témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag