Légiós betegség (legionella-fertőzés) tünetei és kezelése

2018. 06. 20.

 Szabó Emese

 dr. Prinz Gyula infektológus főorvos

Mi a légiós betegség?

A légiós betegség kórokozói a Legionella baktériumok , a betegség legsúlyosabb formája pedig a kétoldali tüdőgyulladás: a kórházi felvételt igénylő súlyos tüdőgyulladásoknak a Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) mellett ezek a legfontosabb kórokozói. Ugyanez a baktérium okozza a Pontiac lázat is.

A légiós betegség kórokozói a Legionella baktériumok.

A légiós betegség kórokozói a Legionella baktériumok.

A légiós betegség előfordulása és okai

A légiós betegséget a Legionella családba tartozó baktériumok okozzák, azok közül is főleg a Legionella pneumophila 1-7 szerocsoportba tartózók. A kórokozó megél a szabad vizekben, terjedését a légkondicionáló berendezések segítik, de a nem megfelelően kezelt jakuzzi vize is lehet fertőzött. A kórokozó csak inhalálással fertőz, az ivóvíz fogyasztásával nem.

A baktérium a hideg vízben is jelen lehet, kimutatható a nem kellően jól kezelt vezetékes vízben is. Olyan járványok is vannak, amelyeknek kiváltó oka egy-egy meghibásodott hűtőtorony. Fertőzött víz esetén a zuhanyzáskor keletkező párában van jelen a baktérium, ezt inhalálják az emberek tusolás közben. A betegségre hajlamosító tényező az alkoholizmus, a csökkent védekezőképesség.

A légiós betegség diagnózisa

A diagnózis felállításának első lépése a fizikális vizsgálat, a beteg kikérdezése. Gyanúra ad okok, ha a tünetes beteg légkondicionált buszban utazott vagy olyan szálláson lakott, esetleg nem kellően fertőtlenített vizű jakuzziban fürdött. Gyanús az is, ha egy közösségben egyszerre többeknek van tüdőgyulladása.

A tüdőgyulladás gyanúját röntgen igazolhatja. A korai diagnózist a vizelet Legionella-antigén kimutatására szolgáló gyorstesztje biztosíthatja. Ez a teszt Legionella pneumophila 1 esetében -amely a leggyakrabban okozza ezt a betegséget - az első héten pozitív. A diagnózis felállításához a vér szerológiai vizsgálatára is szükség van, ennek során a vérből nézik az ellenanyag-szinteket. A harmadik diagnosztikai lehetőség, hogy a baktériumot légúti mintából - köpetből, hörgőmosó-folyadékból, ha pedig a beteg intubált, akkor a tubuson keresztül nyelt váladékból - mutatják ki. A laborvizsgálatoknál árulkodó jel az is, hogy a fehérvérsejtszám nem kifejezetten magas, a vesefunkciós értékek pedig beszűkülhetnek. Emellett lehetnek májfunkciós eltérések, és jellemzően alacsony a szérum nátrium szintje is.

A légiós betegség tünetei, kórlefolyása

A baktérium kétféle betegséget okoz: az egyik a tüdőgyulladás, a másik a lázból és fejfájásból álló Pontiac-láz, ami jóval ritkábban fordul elő, mint a legionárius betegségnek nevezett tüdőgyulladás.

Utóbbi betegséget magas láz, gyakran hasmenés, nehézlégzés, esetleg tudatzavar is kíséri. A betegek köhögnek is, de kezdetben nem ürítenek köpetet. Az úgynevezett atípusos tüdőgyulladásoknak ez a legsúlyosabb formája, az esetek jó részében kórházi kezelést tesz szükségessé.

A légiós betegség kezelése

Fontos, hogy az orvos korán gyanakodjon a légiós betegségre, mert ha a felismerés és a kezelés késik, nagyon súlyos tüdőgyulladás alakulhat ki. Elengedhetetlen, hogy gyanú esetén a beteg ne csak penicillinszármazékot kapjon, hanem egyéb hatóanyagot is. Jelenleg Legionella ellen a ciprofloxacint tartják a legoptimálisabbnak, de hatékonyak az úgynevezett légúti fluoroquinolok és makrolidek is.

A jelenlegi ajánlások, figyelembe véve, hogy atípusos kórokozó is állhat a tüdőgyulladás hátterében, vagy antibiotikum-kombinációt, vagy légúti quinolon alkalmazását javasolják. A Legionella okozta fertőzés jellemzően olyan súlyos tüdőgyulladást okoz, ami csaknem mindig kórházi kezelést tesz szükségessé.

A légiós betegség megelőzése

Ez esetben a hangsúly nem a személyes megelőzésen van, hanem azon, hogy ahol a betegség fellép, ott ellenőrizni kell a vízrendszert. Emellett azokban a közintézményekben, ahol megbetegedés történt, 60 fok fölé kell melegíteni a vizet, hogy a kórokozó elpusztuljon. Mindenhol fontos, hogy a vízvezeték-rendszer technikailag rendben legyen, karban tartsák és rendszeresen tisztítsák a légkondicionáló berendezéseket.

Hasznos tudnivalók

A kórképet azért hívják légiós betegségnek, mert az Egyesült Államokban a koreai háborúban járt veteránok 1976-os, philadelphiai találkozóján lépett fel először robbanásszerűen, egy légkondicionált szállóban. A betegséget e tömeges tüdőgyulladás észlelésekor fedezték fel. Hűtőtornyokkal összefüggő járványok azóta is rendszeresen jelentkeznek.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Prinz Gyula infektológusnak, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház osztályvezető főorvosának.

Kategória: Felnőttkori fertőző betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Légiós betegség (legionella-fertőzés) kezelésére! További kérdésem van Légiós betegség (legionella-fertőzés) témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+7, +14 °C

Hazánkban szerdán délelőtt számíthatunk több-kevesebb napsütésre, de közben fokozatosan vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag