Endoftalmitisz tünetei és kezelése

2014.07.11 11:26

 Szabó Emese

 dr. Borbándy Ágnes szemész szakorvos

Mi az endoftalmitisz?

Az endoftalmitisz a szem belső rétegeinek gennyes gyulladása, melyet kórokozók szaporodása idéz elő.

Ha a kórokozó a szervezetből kiindulva, onnan a szem belsejébe jutva okozza a gyulladást, akkor azt endogén endoftalmitisznek nevezik, míg ha a kórokozó kívülről kerül be a szem belsejébe, azt exogén endoftalmitisznek hívják.

A betegség kezelés nélkül akár látásvesztést is okozhat, és a szem minden rétegére ráterjedhet.

Az endoftalmitisz előfordulása

Az endogén endoftalmitisz szerencsére extrém ritka betegség. Az exogén típusa gyakoribb, szürkehályog műtét után kevesebb, mint 1 ezrelékes valószínűséggel alakulhat ki. Emellett vannak más olyan szemmegnyitó műtétek, ahol az előfordulás ennél gyakoribb.

Az endoftalmitisz okai

Endogén endoftalmitisz legtöbbször akkor alakul ki, amikor nagyon legyengül a beteg szervezete: ilyenkor egy gombás vagy bakteriális gócból a kórokozók a vér közvetítésével jutnak a szembe, ott tovább szaporodnak, súlyos gyulladást okoznak.

Az exogén endoftalmitisz legtöbbször műtéti szövődményként, vagy áthatoló szemsérülés következményeként alakul ki. Ez utóbbi legtöbbször akkor fordul elő, ha a beteg nem jut el azonnal olyan szemészhez, aki megfelelően zárja a sebet, a pácienst pedig antibiotikumos védelemben részesíti.

Az endoftalmitisz tünetei

Az endoftalmitisz tünetei a látásromlás, a mélyben érzett fájdalom, és a szem érágassága, vörössége.

Az endoftalmitisz a szem belső rétegeinek gennyes gyulladása.

Az endoftalmitisz a szem belső rétegeinek gennyes gyulladása.

Az endoftalmitisz diagnózisa

A szemészeten réslámpás (biomikroszkópos) vizsgálattal állapítható meg az endoftalmitisz, az azt kiváltó kórokozó pedig mintavétel után, bakteriológiai (vagy gomba) tenyésztéssel határozható meg. Ez elengedhetetlenül fontos a megfelelő terápia beállításához.

Az endoftalmitisz kezelése és kórlefolyása

Endoftalmitisz néha nagyon gyorsan, akár órák alatt is kialakulhat, ilyenkor a beteg sürgős ellátást igényel. Utóbbira mindig van lehetőség, a központi szemészeti ügyeletek erre föl vannak készülve. A betegség kezelése a diagnózis felállítása után azonnal megkezdődik a feltételezett kórokozó elleni kezeléssel, valamint legtöbbször műtétre (vitrektómiára) is sor kerül. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a szem belsejét mintavétel után alaposan kiöblögetik, majd a szembe antibiotikumot juttatnak.

Emellett a beteg intravénásan is kap antibiotikumot. Ehhez a műtéthez a betegnek mindenképpen kórházba kell befeküdnie. A tenyésztés eredménye alapján a későbbiekben lehet, hogy változtatnak a kezelésen, a kórokozó érzékenységét figyelembe véve.

Az endoftalmitisz gyógyulási esélyei

A gyógyulási esély annál nagyobb, minél korábbi stádiumban veszik észre az endoftalmitiszt, így minél hamarabb megkezdik a megfelelő kezelést. Ezzel megelőzhető a tartós látásromlás, amire kezeletlen esetekben sajnos elég nagy arányban kell számítania az érintetteknek.

Az endoftalmitisz megelőzése

Napjainkban a szemműtéteket steril műtőben, kellő elővigyázatossággal végzik, így nagyon ritka a szemműtétek utáni fertőzés.
Gyulladásos tünetek mellett, illetve lázas betegnél nem szabad tervezett szemmegnyitó (például szürkehályog) műtétet végezni. Emiatt van szükség arra, hogy ilyen operációk előtt a gyulladásos gócokat kiszűrendő laborvizsgálatokat végezzenek.

Kockázati tényező, amikor valaki krónikus gyulladásos betegségben szenved, így szinte biztos, hogy valamilyen gyulladás mindig van a szervezetében. Megfelelő előkészítés után azonban szinte mindenkinek megoperálható a szeme.

Fontos, hogy szemsérülés után minél hamarabb szemészetre kerüljön a sérült, illetve az is, hogy aki szemműtétet követően látásromlást, fájdalmat és szemvörösséget tapasztal, azonnal elmenjen szemészetre, szükség esetén ügyeletre.

Az endoftalmitisz szövődményei

A betegség legsúlyosabb szövődménye a jelentős látásvesztés. Az elhanyagolt esetek sajnos vaksággal is végződhetnek, sőt extrém esetben akár a szemgolyó eltávolítására is szükség lehet. Erre azért lehet szükség, mert ezzel lehet megakadályozni azt, hogy a gennyes góc továbbterjedjen.

A cikkünk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Borbándy Ágnesnek, a Budapest Retina Associates szemész szakorvosának, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika klinikai szakorvosának.

Hasznos tudnivalók

A fertőzés annyira veszélyes, hogy az endoftalmitisz miatti műtét során használt eszközöket az orvosoknak az operáció végeztével ki kell dobniuk, más betegnél még fertőtlenítést követően sem használhatják azokat.

Kategória: Felnőttkori fertőző betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Endoftalmitisz kezelésére! További kérdésem van Endoftalmitisz témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-4, +1 °C
Minimum:
-10, -4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a változó felhőzet mellett keleten több, nyugaton kevesebb felhő lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag