Ajakherpesz tünetei és kezelése

2018. 02. 26.

 Dr. Elek Csaba

 Dr. Kovács Viktória Anna és Dr. Gabler Tamás

Mi az ajakherpesz?

Az ajakherpeszt többnyire a Herpes simplex I. elnevezésű ("labiális típus") vírus okozza. A betegség legtöbbször bőr- és ideggyulladás formájában mutatkozik meg. Megkülönböztetünk elsődleges (primer) és másodlagos (visszatérő vagy szekunder) ajakherpeszt. A primer fertőzés többnyire tünetmentes formában már gyermekkorban lezajlik. A szekunder bőr-ideggyulladást a vírusok újbóli aktivizálódása (reaktiválódása) okozza.

Az ajakherpesz előfordulása

A lakosság túlnyomó többsége felnőttkorra átesik a primer fertőzésen. A betegség reaktiválódása főként fiatal nőknél fordul elő.

Az ajakherpesz okai

Az elsődleges fertőzés bőrkontaktussal vagy testnedvekkel való érintkezés útján következik be. Gyakran törülköző, borotva vagy közös evőeszközök közvetítésével történik. Az elsődleges fertőzés sokszor tünetmentes marad, de típusos tünetek megjelenésével is járhat. Az elsődleges fertőzést követően a vírus az érzőidegek mentén felkúszik az V. agyideg (háromosztatú ideg vagy nervus trigeminalis) dúcainak idegsejtjeibe, és ott várja meg az aktív betegség által kiváltott ellenanyag-termelés csökkenését. Amikor az ellenanyagszint már kellően alacsony, és bizonyos külső vagy belső hatásokra néhány idegsejt szétesik, a vírusok az érzőidegek mentén a bőrfelszínre jutnak, ahol típusos bőrgyulladást okoznak.

A reaktiválódás oka sokszor ismeretlen, máskor napégés, gyomorrontás, menstruáció, stressz, idegkimerültség, az immunrendszer általános gyengülése, betegségek vagy gyógyszerek hatására következik be. A Streptococcus penumoniae által okozott lebenyes (lobuláris) tüdőgyulladásnak jellemző kísérőjelensége az ajakherpesz.

Az ajakherpesz tünetei

Az elsődleges fertőzés lappangási ideje 1-2 hét, tünetek - azaz a tipikus ajakherpeszes gyulladás tünetei - olykor csak sokkal később mutatkoznak. Az égő fájdalom, az érzészavarok és a viszketés - az úgynevezett "prodromális" vagy bevezető tünetek - a későbbi bőrgyulladás helyén már napokkal előtte jelentkezhetnek. Ennek oka az érzőidegben a bőrtünetek idején is meglévő ideggyulladás, ezért olyan fájdalmas a kialakult herpeszes gyulladás. A herpeszes bőrgyulladás jellemző tünete a fájdalmas bőrpír és duzzanat, melynek felületén apró, víztiszta hólyagok jelennek meg.

Pár nap után a hólyagok tartalma zavarossá, gennyessé válik, majd a hólyagok felszakadnak. Helyükön apró, fájdalmas, gennyes lepedékkel fedett fekélyek maradnak vissza. A bőrelváltozásokat hőemelkedés, mérsékelt láz, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása kísérheti. A betegség 7-10 nap alatt nyomtalanul gyógyul, legalábbis az esetleges következő reaktiválódásig. Ha a herpeszvírussal történt fertőződés bekövetkezett, a vírus egész életen át a szervezetben marad.

Az ajakherpesz diagnózisa

A kórisme a klinikai kép alapján rendszerint könnyen felismerhető. A vírus tenyésztéssel vagy Tzank-teszt nevű immunhisztokémiai vizsgálattal azonosítható és különíthető el a genitális vírustól és az övsömörtől.

Az ajakherpesz tünetei, kórlefolyása

Az elsődleges fertőzés lappangási ideje 1-2 hét, tünetek - azaz a tipikus ajakherpeszes gyulladás tünetei - olykor csak sokkal később mutatkoznak. Az égő fájdalom, az érzészavarok és a viszketés - az ún. "prodromális" vagy bevezető tünetek - a későbbi bőrgyulladás helyén már napokkal előtte jelentkezhetnek. Ennek oka az érzőidegben a bőrtünetek idején is meglévő ideggyulladás, ezért olyan fájdalmas a kialakult herpeszes gyulladás.

A herpeszes bőrgyulladás jellemző tünete a fájdalmas bőrpír és duzzanat, melynek felületén apró, víztiszta bennékű hólyagok jelennek meg. Pár nap után a hólyagok tartalma zavarossá, gennyessé válik, majd a hólyagok felszakadnak. Helyükön apró, fájdalmas, gennyes lepedékkel fedett fekélyek maradnak vissza. A bőrelváltozásokat hőemelkedés, mérsékelt láz, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása kísérheti. A betegség 7-10 nap alatt nyomtalanul gyógyul, legalábbis az esetleges következő reaktiválódásig.

Ha a herpesz vírussal történt fertőződés bekövetkezett, a vírus egész életen át a szervezetben marad.

Az ajakherpesz kezelése

  1. Prodromális szakaszban a tabletta formájában alkalmazott aciklovír, famciklovír hatóanyag eredményes lehet a bőrbetegség megelőzésében. Hasonló jó hatást érhetünk el, ha a bőrtünetek megjelenése előtt aszpirint veszünk be. A jellegzetes klinikai képet ezek a gyógyszerek már kevésbé befolyásolják.

  2. Bőrkiütés korai szakaszában aciklovír, famciklovír hatóanyagú kenőcs enyhítheti a betegség lefolyását.

  3. A hólyagok felszakadása után a kenőcsök kevésbé ajánlottak, mert lassítják a beteg terület beszáradását. Helyette célszerűbb szárító és fájdalomcsillapító paszták (Lassar-paszta önmagában vagy alumínium acetáttal kombinálva) alkalmazása, amelyek elősegítik a gyógyulást, és eredményesen csökkentik a fájdalmat.

A beteg területen bármiféle szteroid származék alkalmazása ellenjavallt, mert az a betegség fellángolását és terjedését eredményezi, illetve a gyógyulást lassítja.

A labiális herpesz nyom nélkül és spontán is meggyógyul, de kiújulásával bármikor számolni kell. Súlyosabb vagy elhúzódó esetekben, gyenge immunrendszerű egyéneknél (HIV-fertőzötteknél, szteroidokat vagy citosztatikumokat szedőknél, szervtranszplantáltaknál), illetve azoknál, akiknél a betegség gyakori visszatérése jelentős életminőségbeli romlást eredményez, a gyógyszeres kezelés akár életmentő is lehet, ezért mindenképpen szükséges.

Az ajakherpesz megelőzése

A felnőtt lakosságban 90 százalék a hordozók aránya. A tünetmentes hordozók többnyire nem fertőznek ugyan, de ez sem kizárt, ezért a fertőzés megelőzése nehéz.

Természetesen az aktív betegek fertőzési hajlama jóval nagyobb. Ezért kerülni kell az aktív herpeszben szenvedőkkel való közvetlen érintkezést. Ne használjuk a beteggel közös borotvát, evőeszközt, törülközőt. Az ajakherpeszes betegnek a provokáló tényezőket (pl. erős napsugárzás) - ha lehetséges - kerülnie kell.

Jó hatású lehet, ha még a bőrtünetek megjelenése előtt, az égő, bizsergő esetleg fájdalmas érzés jelentkezésekor aszpirint veszünk be. Így jó eséllyel elkerülhető a hólyagok megjelenése. Akinél a menstruáció rendszeresen vált ki kellemetlen, visszatérő betegséget, a vérzés közeledtével megelőzésként vírusellenes gyógyszereket használhatnak.

Hasznos tudnivalók

Az ajakherpesz általában ártalmatlan betegség. Előfordulhat azonban, hogy a szem szaruhártyáján, kötőhártyáján vagy a szemhéjakon jelentkezik. A szem herpesze a látást közvetlenül veszélyeztető betegség. Amennyiben felmerül ennek gyanúja, a beteg azonnali kórházi ellátást igényel. A szteroid gyulladásgátló alkalmazása ez esetben a látás elveszítésének fokozott kockázatával jár.

Az ajakherpesz mintegy 30%-ban nemi szervi herpeszt is okozhat. Ezért aktív ajakherpesz esetén az orális közösülés kerülendő.

Célszerű figyelni a provokáló tényezőket, mert ezek nagy segítségünkre lehetnek a kiújulás megelőzésében.

Kategória: Bőr- és nemi betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Ajakherpesz kezelésére! További kérdésem van Ajakherpesz témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-7, +2 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon több napsütés várható, keleten több lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag